Minskade krav på amortering

2020-08-20 

Coronaviruset (eller COVID-19) fortsätter att sprida sig som en löpeld världen över. Viruset har haft enorma påfrestningar på världsekonomin i samtliga länder. Import och export har i vissa fall upphört helt, turismen uteblivit och många hushåll har förlorat sina jobb.

Riksbanken har annonserat att de stödjer Finansinspektionens förslag på att temporärt lätta på kravet på amortering för hushåll.

Finansinspektionens tidigare införda amorteringskrav har stärkt hushållens motståndskraft mot olika störningar. Men coronavirusets spridning, samt de åtgärder som bedöms som nödvändiga för att fördröja smittspridningen, har på kort tid påverkat den ekonomiska utvecklingen mycket negativt i både Sverige och omvärlden. Nu ökar hushållens behov av likviditet och att få hantera sin egen ekonomiska situation. Riksbanken tillstyrker därför Finansinspektionens förslag om att extraordinära omständigheter i form av en mycket kraftig nedgång i svensk ekonomi utgör särskilda skäl för ett temporärt undantag från amorteringskravet.

Amorteringskrav

Enligt lag är det ett krav att amortera minst 2% ned till 70% och därefter 1% ned till 50% av bostadens värde. Med förslaget kommer en temporär lättnad införas där kravet slopas under coronakrisen. Detta för att underlätta för hushållen att inte bli av med hus och hem.

Om du har fortsatt god ekonomi bör du dock fortfarande amortera av som vanligt. Att slippa amortera sänker inte den långsiktiga räntekostnaden på ditt bolån.

Av Johan Andersson
Innehållsredaktör
Johan har flerårig erfarenhet av att bevaka lånbranschen. Han har ett stort intresse för privatekonomi, investerar och bevakar dagligen aktier och fonder. För Johan är det en självklarhet att hjälpa andra att bli ekonomiskt oberoende och ha mer pengar över i plånboken.
Jämför lån nu

Hur mycket vill du låna?

Senaste nyheter

Visa alla nyheter

Ekonomitips

Visa alla ekonomitips
Jämför lån nu
Pengy är en kostnadsfri jämförelsetjänst för lån som samlar alla Sveriges långivare i en och samma jämförelse. Pengy är inte en långivare och lånar inte ut pengar. Har du frågor gällande ett lån du ansökt eller blivit godkänd ber vi dig ta kontakt med din långivare. Kontaktuppgifter för respektive långivare kan du hitta på deras webbplatser. Pengy får ersättning från samarbetspartners om du väljer att teckna ett avtal. Vårt mål är att ha en opartisk jämförelse mellan alla aktörer i Sverige så att du som konsument hittar det bästa valet. Dock skall hela sajten betraktas som en annons där Pengy eventuellt kan få ersättning för samarbeten för förmedlade kunder eller inlägg i vår blogg. Tänk på att SMS lån är en högkostnadskredit och att du alltid ser till att ha pengar att betala tillbaka när lånet löper ut. När du använder vår tjänst godkänner du vår integritetspolicy och cookiepolicy. Jämför alltid med Pengy innan du skall låna pengar!
Copyright © Pengy. Alla rättigheter reserverade. Läs fullständiga villkor för användning av tjänsten.
2024-02-14
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram