Hur skaffar jag ett BankID?

2020-08-30 

Idag är ett mobilt BankID nästan ett måste för att hantera dina bankärenden eller identifiera dig när du ansöker om lån. Om du behöver införskaffa ett BankID får du all information du behöver i denna guide. Det är snabbt och enkelt!

Vad är BankID?

BankID är ett program på datorn eller i mobilen (mobilt BankID) som används till att identifiera dig digitalt när du gör bankärenden eller ansöker om lån.

Det enklaste sättet att använda BankID är med mobilt BankID som är en app du laddar ner på App Store för iPhone eller Google Play för Android. För mobilt BankID krävs därför en smartphone.

Hur skaffar jag BankID?

Du kan införskaffa ett BankID via din internetbank. Du måste först vara kund hos någon av de stora bankerna som tillhandahåller BankID.

Följande banker kan tillhandahålla BankID:

 • Nordea
 • Danske Bank
 • Handelsbanken
 • Swedbank
 • SEB
 • Forex Bank
 • Länsförsäkringar Bank
 • Skandia
 • ICA Banken
 • Sparbanken Syd
 • Ålandsbanken

För att använda mobilt BankID behöver du först ladda ner appen och sedan logga in på din internetbank för att aktivera den.

Exakt hur du beställer BankID beror på din internetbank. Kontakta deras kundtjänst om du är osäker.

Ladda ned mobilt BankID här:

App Store

Google Play

Hur fungerar BankID?

När du använder BankID gör banken anrop till tjänsten BankID som sedan anropar appen i din mobiltelefon. När du öppnar appen får du upp vad du skall identifiera dig till eller vilken typ av signering du skall göra. Efter det skriver du in ditt lösenord.

Se upp för bedrägeri med BankID

Många har råkat ut för bedrägeri med BankID där någon påstår sig jobba för banken och ringer upp personen för identifiering.

Tänk på att din bank aldrig ringer upp dig för identifiering utan ditt tillstånd.

Hur spärrar jag mitt BankID?

Om du misstänker att någon använder ditt BankID utan ditt tillstånd skall du spärra det med omedelbar verkan.

Ta kontakt med din bank för instruktioner hur du spärrar ditt BankID.

Av Johan Andersson
Innehållsredaktör
Johan har flerårig erfarenhet av att bevaka lånbranschen. Han har ett stort intresse för privatekonomi, investerar och bevakar dagligen aktier och fonder. För Johan är det en självklarhet att hjälpa andra att bli ekonomiskt oberoende och ha mer pengar över i plånboken.
Jämför lån nu

Hur mycket vill du låna?

Senaste nyheter

Visa alla nyheter

Ekonomitips

Visa alla ekonomitips
Jämför lån nu
Pengy är en kostnadsfri jämförelsetjänst för lån som samlar alla Sveriges långivare i en och samma jämförelse. Pengy är inte en långivare och lånar inte ut pengar. Har du frågor gällande ett lån du ansökt eller blivit godkänd ber vi dig ta kontakt med din långivare. Kontaktuppgifter för respektive långivare kan du hitta på deras webbplatser. Pengy får ersättning från samarbetspartners om du väljer att teckna ett avtal. Vårt mål är att ha en opartisk jämförelse mellan alla aktörer i Sverige så att du som konsument hittar det bästa valet. Dock skall hela sajten betraktas som en annons där Pengy eventuellt kan få ersättning för samarbeten för förmedlade kunder eller inlägg i vår blogg. Tänk på att SMS lån är en högkostnadskredit och att du alltid ser till att ha pengar att betala tillbaka när lånet löper ut. När du använder vår tjänst godkänner du vår integritetspolicy och cookiepolicy. Jämför alltid med Pengy innan du skall låna pengar!
Copyright © Pengy. Alla rättigheter reserverade. Läs fullständiga villkor för användning av tjänsten.
2024-02-14
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram