Privatlån

Jämför de bästa privatlånen på marknaden med vår jämförelsetjänst för privatlån.

Hitta privatlån utefter dina behov med vår jämförelsetjänst där vi samlat alla Sveriges seriösa aktörer för privatlån.

Ange hur mycket du vill låna och under vilken period för att hitta långivaren som passar ditt behov.

Ett privatlån kan användas till nästan vad som helst. Som exempelvis utlandsresor, köpa bil, köpa båt eller renovering.

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet är ett annat ord för privatlån. Men vad innebär det egentligen? Vi reder ut begreppet här.

När du lånar med säkerhet sätter du en egendom i pant. Ett lån med säkerhet är exempelvis ett bolån eller ett billån. Där är fastigheten eller bilen säkerheten.

Om du inte kan betala av ditt lån kan långivaren ta säkerheten och sälja den.

Ett lån utan säkerhet är därmed ett lån där du inte behöver använda en egendom som säkerhet för lånet.

Blancolån

Vad är då ett blancolån? Jo, det är ett annat ord för privatlån. Blir det krångligt?

Det finns många ord för privatlån. Blancolån eller lån utan säkerhet är några av dem.

Vad kan privatlån användas till?

När du ansöker om ett privatlån kan du använda det till princip vad som helst. Några vanliga användningsområden listar vi nedan.

Billån

Ett privatlån kan användas till köpet av en ny eller begagnad bil. När du tar ett privatlån (lån utan säkerhet) sätter du inte bilen som pant och långivaren kan inte sälja bilen. Dock är nackdelen med att använda ett privatlån till billån är att du får högre ränta. Om du istället ansöker om billån är bilen säkerheten och räntan blir lägre.

Dock kan en långivare inte vilja belåna en begagnad bil, och då kan ett privatlån vara enda lösningen.

Båtlån

Vill du köpa en båt kan du göra det med hjälp av ett privatlån. Då sätter du inte båten som säkerhet. Samma regler gäller som för ett billån.

Renovering

Att renovera kan vara ett vanligt exempel på användningsområde för ett privatlån. Om du äger din fastighet, exempelvis ett hus eller fritidshus använder du oftast bolånet till att renovera. Men om det inte är möjligt av någon anledning kan ett privatlån vara ett alternativ.

Privatlånet kan även användas till att köpa nya vitvaror som diskmaskin eller tvättmaskin. Valet är ditt!

Resor

Om du har stor reslust men ont om pengar kan ett privatlån för en utlandsresa vara ett val att tänka på. Eftersom det inte ställs några krav på vad du använder pengarna till, går det utmärkt att låna till en resa.

Betala av dyra lån och krediter

Om du fastnat med dyra lån och krediter från tidigare lån kan du ta ett privatlån eller ett så kallat samlingslån med bättre ränta och få ner månadskostnaden. Då kan du spara pengar i långa loppet istället för att betala av på det dyra lånet.

Många låneförmedlare hjälper dig att samla lån och sänka din månadskostnad.

Privatlån direkt hos banken eller via en låneförmedlare

Idag finns det en uppsjö låneförmedlare som kan hjälpa dig med lån. Både privatlån och bolån. Frågan är då om du skall gå direkt till banken eller via en låneförmedlare?

Pengy jämför alla låneförmedlare på den svenska marknaden i vår jämförelse.

Fördelar med låneförmedlare är många, bland annat:

 • Du slipper pruta
 • Endast en kreditupplysning hos UC. Påverkar inte din kreditvärdighet till skillnad om du skulle ansöka separat hos flera långivare.
 • Snabb och enkel ansökan via internet eller telefon
 • En ansökan ger dig flera anbud från många olika långivare från 30 st och uppåt som konkurrerar om din ansökan
 • Ej bindande ansökan. Om du inte är nöjd med erbjudandet behöver du inte teckna ett lån
 • Kostnadsfritt. Låneförmedlaren får ersättning från den långivare du väljer att teckna lån med.
 • Rådgivning om vilket lån som passar din situation bäst

Det finns få nackdelar med en låneförmedlare. Om du ansöker direkt hos din bank får du oftast ändå samma ränta. Men om du ansöker hos flera banker separat tas det en kreditupplysning från UC varje gång, vilket kan påverka din kreditvärdighet.

Vi rekommenderar därför att hellre använda en låneförmedlare om du behöver ansöka om privatlån.

Vanliga frågor och svar

Hur går en ansökan till?

När du ansöker om ett privatlån fyller du i ansökan på långivarens webbplats.

Därefter görs en kreditupplysning och kreditbedömning och du får ett godkännande eller ett avslag.

Om du blivit godkänd skickas lånehandlingar hem till dig där du måste godkänna och skriva under villkoren. Sedan skickar du tillbaka handlingarna till långivaren och inväntar utbetalning.

Alternativ till privatlån

Att ansöka om privatlån har ofta många krav och kan ta lång tid. Om du behöver pengar snabbt kan ett alternativ vara ett snabblån.

Fördelen med snabblån är bland annat:

 • Snabbare utbetalning
 • Ingen kreditupplysning hos UC som påverkar din kreditvärdighet
 • Lånet registreras inte och syns inte hos andra långivare

Nackdelarna med ett snabblån är dock:

 • Högre kostnader på kort sikt
 • Mindre lånebelopp än ett privatlån

Privatlån med betalningsanmärkning

Har du en betalningsanmärkning och söker privatlån kan det vara svårt att få ett lån beviljat. Men det är inte omöjligt då det finns flera långivare som specialiserar sig på att hjälpa dig som behöver privatlån med betalningsanmärkningar.

För att filtrera fram alla långivare som godkänner privatlån trots betalningsanmärkningar kryssar du i valet i jämförelsen.

Ett alternativ är att använda sig av en låneförmedlare som enklare kan hjälpa dig hitta ett lån trots betalningsanmärkning.

Låneskydd

Låneskydd

Vad är låneskydd och bör man teckna ett?

Oftast när du blir beviljad ett lån finns möjligheten till att teckna ett låneskydd.

Låneskyddet är som en försäkring för oförutsedda händelser.

Om du exempelvis avlider innan du betalat av lånet täcker låneskyddet den kvarvarande skulden. Om du blir arbetslös eller sjuk och inte kan arbeta på grund av olycksfall eller sjukdom hjälper låneskyddet dig när du inte kan betala av lånet.

Det är upp till dig att tänka på om du vill teckna ett låneskydd. Det blir en extra kostnad men är helt baserat på din ekonomi. Om du alltid har en buffert kan det vara bättre att skippa låneskyddet, men om du har tajt ekonomi och riskerar att inte kunna betala av lånet kan det vara en god idé.

Medsökande

Om du har låg inkomst kan det vara en idé att använda sig av en medsökande. En medsökande gör att du har större chans att bli beviljad lån. Dock blir även den medsökande betalningsskyldig för lånet. Om du inte kan betala av lånet kommer banken vända sig till den medsökande som får betala hela beloppet.

Samla lån

Genom att samla dina lån och krediter i ett lån kan du sänka den totala kreditkostnaden och din månadskostnad.

En låneförmedlare hjälper dig med att hitta en långivare som kan samla alla dina tidigare lån i ett nytt lån.

Fördelen med ett samlingslån är att bli av med krediter med höga räntor. Det kan exempelvis vara snabblån eller kreditkort.

Privatlån utan UC

De allra flesta långivare tar en kreditupplysning hos UC när du ansöker om privatlån. För att undvika detta måste du oftast ansöka om ett snabblån istället. Då tas en kreditupplysning via andra kreditupplysningsföretag som Bisnode och Creditsafe.

Annuitetslån eller rak amortering

Vad är ett annuitetslån och rak amortering?

När du blir beviljad ett lån har du oftast möjlighet att välja återbetalningsplan.

De vanligaste former i Sverige är annuitet och rak amortering. Vilken form du väljer bestämmer hur hög din månadskostnad blir.

Annuitetslån

Vid ett annuitetslån betalar du exakt samma belopp varje månad. Fördelen blir att du vet precis hur mycket du måste betala på lånet vare månad. Nackdelen med annuitetslån är att kreditkostnaden blir lite högre i slutändan.

Rak amortering

Med rak amortering betalar du till en början ett högre belopp som minskar under tid. Räntekostnaden minskar snabbare än ett annuitetslån och därmed blir den totala kreditkostnaden lägre i slutändan.

Vilken form av återbetalningsplan beror på din ekonomi. Har du råd att betala ett högre månadsbelopp är rak amortering bättre. Men om du vill ha stenkoll på hur mycket du skall betala varje månad och vill ha ett lägre månadsbelopp i början är annuitet bättre.

Tänk dock på att alltid jämföra den effektiva räntan på ett lån och inte stirra dig blind på återbetalningsformen.

Effektiv ränta

Effektiv ränta

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är en formel som används till att jämföra lån med alla kostnader inräknade. När du lånar har du inte bara en räntekostnad. Det tillkommer även andra kostnader som uppläggningsavgift och aviavgifter.

Ett lån med låg ränta och höga avgifter kan bli dyrare än ett lån med enbart högre ränta och inga extra avgifter.

Den effektiva räntan hjälper dig att snabbt och enkelt se hur dyrt lånet blir.

Formeln för den effektiva räntan är väldigt komplex och inget man räknar ut i huvudet. Därför har vi gjort jobbet åt dig och i våra jämförelser hittar du alla lån med effektiv ränta, så att du enkelt kan jämföra alla lån mot varandra.

Fast ränta eller rörlig ränta

Ofta kan du få valet att välja mellan fast ränta och rörlig ränta. Det är svårt att säga vilket val som är rätt då det påverkas av marknaden och framtida spekulationer.

Fast ränta

När du binder ditt lån på fast ränta innebär det att du vet hur mycket räntan kommer vara under hela låneperioden. Det gör att räntan inte kan gå varken upp eller ner. Nackdelen är att den fasta räntan är högre än den rörliga.

Rörlig ränta

Den rörliga räntan är därmed rörlig och kan ändras under låneperioden. Den är lägre än den fasta räntan. Den rörliga räntan kan ändras pga att Riksbanken ändrar styrräntan vilket påverkar långivarens kostnader för lånet.

Hur mycket vill du låna?

Senaste nyheter

Visa alla nyheter

Ekonomitips

Visa alla ekonomitips
Jämför lån nu
Pengy är en kostnadsfri jämförelsetjänst för lån som samlar alla Sveriges långivare i en och samma jämförelse. Pengy är inte en långivare och lånar inte ut pengar. Har du frågor gällande ett lån du ansökt eller blivit godkänd ber vi dig ta kontakt med din långivare. Kontaktuppgifter för respektive långivare kan du hitta på deras webbplatser. Pengy får ersättning från samarbetspartners om du väljer att teckna ett avtal. Vårt mål är att ha en opartisk jämförelse mellan alla aktörer i Sverige så att du som konsument hittar det bästa valet. Dock skall hela sajten betraktas som en annons där Pengy eventuellt kan få ersättning för samarbeten för förmedlade kunder eller inlägg i vår blogg. Tänk på att SMS lån är en högkostnadskredit och att du alltid ser till att ha pengar att betala tillbaka när lånet löper ut. När du använder vår tjänst godkänner du vår integritetspolicy och cookiepolicy. Jämför alltid med Pengy innan du skall låna pengar!
Copyright © Pengy. Alla rättigheter reserverade. Läs fullständiga villkor för användning av tjänsten.
2024-02-14
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram