Fynda på börsen i Coronatider

2020-08-01 

Att det är oroligt på börsmarknaden under Corona är det ingen tvekan om. Många företag har t.o.m gått i konkurs pga utebliven försäljning. Andra har blivit uppköpta, och detta är troligtvis bara början.

Har vi otur kommer det ske en dominoeffekt där fler företag går omkull som resulterar i fler arbetslösa och därmed en svagare ekonomi.

Aktievärdet har minskat dramatiskt för en del aktier, medans andra har stigit. Hur kan det komma sig?

Svaret är att det är ingen som vet hur marknaden kommer att utveckla sig de kommande månaderna. Många spekulerar just nu och både köper samt säljer. Detta kan vara till din fördel.

Rabatt på aktier

Genom att köpa aktier i företag där kursen fallit kan du köpa aktier på "rabatt". Många företags aktiekurs har fallit enormt under deras tidigare värde. En del är undervärderade och en del är fortfarande övervärderade.

Ditt aktiesparande bör ske på lång sikt. Historiskt sett när vi tittar på kursutveckling många år tillbaka, även till finanskrisen 2008 så har utveckling alltid gått uppåt på lång sikt.

Man brukar räkna med en snittavkastning på 7% per år. Men om du investerar när kursen är låg kommer den bli högre än så.

Om du investerar i stora globala aktörer som inte hotas av konkurs, men dåligt resultat på kort sikt kan du därmed fynda aktier till låg aktiekurs. Risken för att dessa företag går omkull är relativt låg. När marknaden återhämtar sig har du en stor chans till en högre avkastning än om du köpt aktier före Coronakrisen.

Spara inte pengar på lönekontot

Vad du än gör, skall du inte ha hela ditt kapital på lönekontot. Det kanske känns oroligt att ha dem på börsen. Men att sälja alla dina aktier och ta ut dem i panik och lagra pengarna på lönekontot under flera månader eller år (beroende på hur krisen håller i sig) gör att du faktiskt förlorar pengar.

Inflationen äter upp stora delar av ditt kapital om det ligger vilande. Därför är det viktigt att få någon typ av avkastning löpande.

Ett alternativ om du inte vågar satsa på aktier är att använda dig av ett sparkonto.

Sparkonto, bättre än lönekonto

Att ha pengar på ett sparkonto är bättre än ett lönekonto. Lönekontot har ingen ränta vilket gör att pengarnas värde minskar på sikt, tack vare inflationen.

Sparkonton har inte lika höga räntor och lika bra avkastning som aktier på lång sikt. Men det är bättre än att ha noll i ränta.

Nackdelen med sparkonto är att du ofta måste binda upp ditt kapital under en viss period. Se därför till att ha en buffert på lönekontot och placera endast pengar på sparkontot som du inte behöver inom den närmsta tiden.

Hur du än gör skall du flytta pengarna till en bättre sparform än ett nollräntekonto!

Av Johan Andersson
Innehållsredaktör
Johan har flerårig erfarenhet av att bevaka lånbranschen. Han har ett stort intresse för privatekonomi, investerar och bevakar dagligen aktier och fonder. För Johan är det en självklarhet att hjälpa andra att bli ekonomiskt oberoende och ha mer pengar över i plånboken.
Jämför lån nu

Hur mycket vill du låna?

Senaste nyheter

Visa alla nyheter

Ekonomitips

Visa alla ekonomitips
Jämför lån nu
Pengy är en kostnadsfri jämförelsetjänst för lån som samlar alla Sveriges långivare i en och samma jämförelse. Pengy är inte en långivare och lånar inte ut pengar. Har du frågor gällande ett lån du ansökt eller blivit godkänd ber vi dig ta kontakt med din långivare. Kontaktuppgifter för respektive långivare kan du hitta på deras webbplatser. Pengy får ersättning från samarbetspartners om du väljer att teckna ett avtal. Vårt mål är att ha en opartisk jämförelse mellan alla aktörer i Sverige så att du som konsument hittar det bästa valet. Dock skall hela sajten betraktas som en annons där Pengy eventuellt kan få ersättning för samarbeten för förmedlade kunder eller inlägg i vår blogg. Tänk på att SMS lån är en högkostnadskredit och att du alltid ser till att ha pengar att betala tillbaka när lånet löper ut. När du använder vår tjänst godkänner du vår integritetspolicy och cookiepolicy. Jämför alltid med Pengy innan du skall låna pengar!
Copyright © Pengy. Alla rättigheter reserverade. Läs fullständiga villkor för användning av tjänsten.
2024-02-14
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram