Högräntekonton förbjuds vid årskiftet 2021

2020-09-05 

Ett bakslag sker idag för småsparare när regeringen klubbat igenom ett förbud som gör att alla sparkonton med hög ränta från fastighetsbolag och dylikt inte längre får tillhandahålla dessa tjänster.

Ett alternativ till låga räntekonton

Som många vet ger ett sparkonto hos banker väldigt låg ränta pga att reporäntan är historiskt låg. Att spara pengar på ett sparkonto hos en bank täcker inte ens upp till inflationen.

Småsparare har därför sökt sig till alternativa sparkonton som ger betydligt bättre ränta (5% eller mer) i utbyte mot ökad risk.

Regeringen sätter stopp

SvD Näringsliv rapporterar att vid årsskiftet 2021 sätter regeringen stopp för dessa sparformer och ger bolagen som tillhandahåller sparkonton ett ultimatum: Bli en bank eller avsluta tjänsten.

Varför blir det förbjudet?

Förbudet bottnar i att dessa alternativa sparformer saknar den statliga insättningsgarantin som du har hos en bank. Regeringen anser att personer inte har förstått skillnaden i denna sparform mot att lagra pengarna på ett sparkonto hos en bank.

Det handlar enligt Finansinspektionens lista över inlåningsbolag om en handfull aktörer, där 4spar och Akelius Spar är de mest välkända. Bakgrunden till beslutet, enligt förslaget, är att många kunder inte är medvetna om den risk det innebär att ha sina pengar i ett sparande som inte omfattas av insättningsgaranti.

– Det har varit svårt för konsumenterna att uppfatta skillnaden mellan de olika alternativen, man har inte förstått riskerna. Vi har tyvärr sett exempel där bolag inte har varit stabila och nu stärker vi skyddet så att sparare inte riskerar att bli av med sina insättningar, säger Per Bolund.

Trots att sparare har fått ta del av högre ränta pga högre risk vill regeringen inte att företag som inte är bankverksamheter skall få erbjuda dessa sparformer längre.

Företag som Akelius Spar använder pengarna du sparar i deras konton som investering i deras fastigheter.

Detta är ett bakslag för småsparare eftersom räntan på ett vanligt bankkonto är i princip obefintligt och täcker inte ens upp för den ökade inflationen.

Har du sparat pengar i en av dessa sparkonton måste du flytta ditt sparkapital till en annan sparform, exempelvis aktier.

Av Johan Andersson
Innehållsredaktör
Johan har flerårig erfarenhet av att bevaka lånbranschen. Han har ett stort intresse för privatekonomi, investerar och bevakar dagligen aktier och fonder. För Johan är det en självklarhet att hjälpa andra att bli ekonomiskt oberoende och ha mer pengar över i plånboken.
Jämför lån nu

Hur mycket vill du låna?

Senaste nyheter

Visa alla nyheter

Ekonomitips

Visa alla ekonomitips
Jämför lån nu
Pengy är en kostnadsfri jämförelsetjänst för lån som samlar alla Sveriges långivare i en och samma jämförelse. Pengy är inte en långivare och lånar inte ut pengar. Har du frågor gällande ett lån du ansökt eller blivit godkänd ber vi dig ta kontakt med din långivare. Kontaktuppgifter för respektive långivare kan du hitta på deras webbplatser. Pengy får ersättning från samarbetspartners om du väljer att teckna ett avtal. Vårt mål är att ha en opartisk jämförelse mellan alla aktörer i Sverige så att du som konsument hittar det bästa valet. Dock skall hela sajten betraktas som en annons där Pengy eventuellt kan få ersättning för samarbeten för förmedlade kunder eller inlägg i vår blogg. Tänk på att SMS lån är en högkostnadskredit och att du alltid ser till att ha pengar att betala tillbaka när lånet löper ut. När du använder vår tjänst godkänner du vår integritetspolicy och cookiepolicy. Jämför alltid med Pengy innan du skall låna pengar!
Copyright © Pengy. Alla rättigheter reserverade. Läs fullständiga villkor för användning av tjänsten.
2024-02-14
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram